Sunday, December 26, 2010

Good Bye 2010, Welcome 2011

Assalamualaikum...

Tahun 2010 tinggal beberapa hari saja lagi. Kalau nak difikir-fikirkan, tahun 2010 memang banyak kenangannya. Bagi sesetengah orang, tahun ini mungkin bukan tahun terbaik mereka. Tapi bagi aku secara peribadi, tahun ini merupakan satu tahun yang penuh dengan kegembiraan, penuh harapan dan penuh dengan pengakhiran yang menyenangkan. Kalau nak diikutkan, terlalu banyak perkara untuk dicoretkan disini. Tapi biarlah. Bukan semua perkara perlu kita kongsikan dengan orang lain. Adakalanya, kita perlu jadi penyimpan. Penyimpan rahsia sendiri, agar segala yang buruk dan tercela di sana sini tidak kelihatan. Maklumlah, kita ini hanya manusia biasa. Mana mungkin manusia biasa mampu jadi sesempurna nabi. Itulah yang selalu aku fikirkan. 

Human make mistakes. Dari kesilapanlah kita belajar mengenal dan memperbaiki kelemahan diri sendiri. Samalah juga halnya dengan azam. Aku tahu mesti ramai kan yang membuat azam sempena tahun baru. Aku pun sama. Tiap-tiap tahun pun berazam tapi akhirnya masih banyak lagi azam yang tertunggak. Itu perkara biasa. Bagi aku, azam menjadikan kita lebih bersemangat untuk menjalani kehidupan pada masa hadapan. Dengan berazam, kita sebenarnya telah menetapkan satu matlamat dan sasaran hidup. Dengan berazam, kita boleh membuat perancangan dengan sebaik-baiknya. Cuma manusia ini hanya mampu merancang, selebihnya kita serahkanlah kepada Yang Maha Esa. Ok, rasanya cukup-cukup lah kot aku membebel pasal azam. Sekarang nie nak cerita pulak tentang corat-coret yang berlaku sepanjang tahun 2010. Harapannya, biarlah tahun 2011 yang bakal mendatang nanti akan menjadi tahun yang penuh barakah juga. Amin. Amin. Itu doaku.

Kalau nak dikira dari awal tahun, rasanya memang berjela-jela lah entri nie nanti. Tapi untuk memudahkan para pembaca sekalian, aku akan buat entri ini seringkas yang mungkin. Sekadar mengambil beberapa peristiwa yang aku rasakan sangat bermakna sahaja. Tahun ini menyaksikan aku menginjak ke usia 23 tahun. Satu peringkat umur yang aku rasakan aku perlu jadi manusia yang lebih matang. Bukanlah bermaksud selama ini aku bersikap keanak-anakan dan seumpamanya, cuma dalam beberapa perkara aku seolah-olah tewas dengan emosi dan perasaan sendiri. Aku akui dalam banyak hal, ego ku melebihi segala-galanya. Inilah masalah yang cuba aku bendung. Bukan untuk tahun hadapan, tapi pada saat ini dan ketika ini juga, akan aku elakkan. Aku sedar yang ego takkan membawa aku ke mana-mana. Ego hanya dapat memuaskan hatiku untuk beberapa ketika, tapi kemudian penyesalan juga yang datang bertimpa-timpa. I have learnt a lesson. So, ego, gud bye!

Tahun ini juga menyaksikan aku berada pada tahun akhir pengajian. Memang seronok rasanya hidup bergelar seorang siswi. Tak perlu fikir masalah lain. Hanya fokus pada belajar, belajar dan belajar. Sememangnya aku sangat-sangat menikmati dan menghargai hidup sebagi seorang pelajar. Pengalaman yang dilalui bersama kawan-kawan memang satu anugerah. Sepanjang tahun ini, memang kami tiada melancong ke luar negara seperti biasa. Itu pun kerana jadual belajar dan praktikum yang padat di tambah pula dengan proses MQA yang tak sudah-sudah. Tapi kami gantikan dengan pengalaman yang bermakna juga. Berkelah di sungai yang alamak! aku dah lupa namanya juga umpama satu anugerah. Ke Melaka berkonvoi juga sudah lebih daripada cukup. Tambah lagi dengan malam annual dinner yang bagi aku cukup-cukup bermakna membuatkan aku rasa, tahun 2010 memang mewarnai hari-hariku sebagai seorang mahasiswa.

Tidak cukup dengan itu, diari cinta juga semakin berbunga-bunga. Tahun ini genap usia 2 tahun setengah percintaan kami. Sungguhpun cinta yang terjalin dipisahkan dengan laut dan jarak waktu, namun sehingga saat ini ia masih mekar dan terjalin indah. Itu semua berkat doa, sabar dan saling bertolak ansur yang kami amalkan dalam semua perkara. Sememangnya si dia perkara terindah yang berlaku dalam hidupku. Kalau tiada aral melintang, hubungan ini akan melangkah ke satu tahap yang lebih serius pada tahun hadapan. Insya-Allah. Doa-doakan lah kami yer!

Akhir sekali, tahun 2010 juga menyaksikan aku sudah punya blog sendiri. Inilah salah satu impian yang tertanam sejak sekian lama. Azam yang berkurun-kurun lamanya dan baru dapat disempurnakan pada tahun ini. Satu-satunya blog yang aku ada dan mempunyai url sendiri. Blog yang umpama kawan saat suka dan duka. Ini lah satu-satunya blog yang aku cinta. Blog yang banyak memberi aku motivasi untuk terus menulis dan berkongsi dengan orang lain. Terima kasih 2010. 

Good Bye 2010, Welcome 2011. Kita tutup buku lama. Mari buka lembaran baru! Happy New Year semua!





Saturday, December 25, 2010

Christmas & Alamanda

Hi Buddy!

Rasanya elok kalau Ainul mulakan coretan kata hari ini dengan mengucapkan Selamat Menyambut Hari Natal kepada rakan-rakan yang beragama Kristian dan mereka yang menyambutnya pada hari ini. Hope all your wish will come true... Merry Chrismast and Happy New Year from me! (^_^)v 

Jadi, memandangkan cuti penggal persekolahan pun tinggal beberapa hari lagi, peluang untuk bersuka-ria memang tidak seharusnya dilepaskan begitu saja. Bak kata orang tu, dah alang-alang bercuti, takkan nak duduk terperap jer kat rumah. Sekali sekala, kena la keluar ambil angin. Baru la sihat biji mata, minda dan tubuh badan. hehe. Kalau orang lain pilih untuk ke gym atau taman rekreasi, aku pulak sebaliknya. Bagi aku, cara yang aku amalkan nie memang berkesan untuk merawat stress dan kebosanan tahap melampau. Lepas cuba cara ni, terus rasa tenang jer jiwa nie.. Cewah! Banyak la ko!

So, bertempat di Alamanda, Putrajaya kami berempat iaitu Cik Ilah (my auntie), Elly (cousin), Anis Baby Mok (sister) dan Ainul Syariha (me myself) telah pergi ke pusat membeli belah tersebut untuk window shopping sambil menonton filem Janin. Wah, memang havoc giler la hari ini. Untuk Janin aku bagi 4 bintang dan untuk window shopping aku bagi 5 bintang siap tambah bulan lagi taw. Memang terbaik lah wa cakap!

with cousin, Elly

nak jalan kat alamanda kena tengok peta, kalau tak memang sesat!

 apa motif kasut ini ?

 3 muskertees

me with sister

Ainul Syariha in turquiose

at Carlo Rino. 

Selesai menonton wayang dan window shopping, kami pun pulang. Sekian.


Thank you for reading this entry!



Tuesday, December 21, 2010

Secret Recipe Yang Tidak Secret

Assalamualaikum...

Cerita hari ini berkisar tentang masak-masak. Korang pernah main masak-masak tak? Seingat aku, masa kecik-kecik dulu aku suka sangat main masak-masak. Aku punya lah suka main masak-masak sampai kalau kawan-kawan ajak main kahwin-kahwin pun aku tak nak. Betapa aku sangat obses dengan dunia masak sejak dari kecil lagi. Tapi sayang seribu kali sayang, bila dah besar-besar nie akulah antara orang yang paling malas sekali nak masuk dapur. Sebabnya? Tak dapat dipastikan- Tapi apa yang pasti, orang sekeliling aku kebanyakannya semua pandai masak, sampaikan aku rasa sangat kerdil bila berada di sisi mereka.

So, beberapa hari yang lepas, mak aku kena pergi kursus. Nak tak nak, terpaksa la jadi tukang masak profesional. Bayangkan lah aku terpaksa bangun pagi semata-mata untuk buat sarapan. Aduhai... Tak kuasa mak! Kalau setakat nak masak gua memang tak der hal, tapi yang tak bestnya aku kena sediakan makanan yang enak, lazat dan berkhasiat tanpa menggunakan sebarang penambah perasa. Cam no tuh? Karang kalau terbubuh 'Maggi Cukup Rasa', mahu naik bacaan darah abah aku. Pening pening!

Jadi atas dasar keprihatinan dan rasa tanggungjawab yang menggunung, aku pun berkira-kira la mahu buat apa. Tiba-tiba, datang la idea untuk buat sandwich. Memandangkan telur memang banyak kat rumah ni, jadi menu kita hari ini ialah Sandwich Telur. Haa... korang jangan nak kutuk-kutuk, kata apa barang buat sandwich bagai. Bukan semua orang tahu masak taw. Ramai jer sebenarnya yang masih baru nak bertatih dan  belajar masak kan? So, hari ni aku nak kongsi la satu resepi yang ringkas, mudah, enak dan yang paling penting berkhasiat!

Kalau ada sesiapa yang rasa dah kering idea nak buat sarapan atau teringin breakfast ala-ala orang putih, boleh la mencuba.

SANDWICH TELUR ISTIMEWA

Bahan-bahan:

1 buku roti ( ainul guna Gardinier)
5 biji telur rebus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Cheese ( ainul guna Chesdale)
2 sudu makan mayonis
Garam 
Salad ( dicuci terlebih dahulu)
Tomato (dihiris nipis)
Sedikit majerin


Cara-cara membuatnya :

  1. Hancurkan 5 biji telur rebus dalam mangkuk.
  2. Masukkan sedikit serbuk lada hitam, mayonis, dan  sedikit garam. Kemudian gaul rata.
  3. Ambil 2 keping roti. Sapukan majerin pada kepingan roti pertama.
  4. Sapu rata adunan telur.
  5. Atur salad dan hirisan tomato diatas roti.
  6. Letakkan kepingan cheese.
  7. Ambil kepingan roti kedua. Sapukan majerin dan ratakan dengan adunan telur.
  8. Tutup roti dan potong mengikut bentuk yang disukai.

Dah siap! Senang jer kan? Tapi gambar diatas diambil dari Google. Tak sempat nak ambil gambar, dah habis kena ngap dengan adik-adik dan abah. So, selamat mencuba! Kalau suka, boleh LIKE!


Thank you for reading this entry!









Thursday, December 16, 2010

Semua Tentang Mimpi

Pagi tadi aku bermimpi lagi. Mimpi yang diharap-harap akan menjadi kenyataan dalam seminggu dua lagi. Tolonglah daku wahai mimpi! Mimpi yang satu ini tidak sama dengan mimpi-mimpi lain sebelumnya. Mimpi kali nie terasa begitu indah sekali. Kalaulah mimpi ini bisa jadi kenyataan... Aduhai...

Hep hep! Jangan nak fikir yang bukan-bukan lak.Mimpi bukan sebarang mimpi. Ini mimpi masa depan.Mimpi pasal posting. Herrm, actually dah dua tiga kali gak la aku mimpi mende yang sama. First time hari tu, mimpi dapat posting ke Melaka. Aduhai... ini tidak best! Saya tak mahu posting jauh2... Kalau boleyh nak dekat dengan family. Ye la, before this dah hampir 5 tahun duduk berjauhan dengan family. Lagipun, masa belajar dulu aku memang jarang balik rumah. Walaupun Ipoh dan Kuala Lumpur tu bukanlah jauh manapun tapi entahlah, aku memang jarang balik. Balik pun hanya bila tiba cuti semester, tak pun cuti raya. Barulah terasa anak perantauan. Cewah, perantauan lah sangat. Kui kui kui...

*******************

Pagi tadi mimpi yang sama berulang lagi. Cuma kali ini lebih pasti. Entahlah. Kata orang, mimpi itu cuma  mainan tidur. Aku pun tak tahu. Aku bukan ahli nujum, jauh sekali peramal mimpi. Cuma, mimpi pagi tadi memberi gambaran yang aku bakal posting tidak lama lagi. Aku harap begitulah. Sungguh! Aku tak de minat lain selain mengajar. Dari kecik, memang inilah cita-cita aku. Aku memang terlahir untuk bergelar pendidik. Aku tak rasa aku mampu buat pekerjaan lain selain mengajar. Aku tak pandai berbisnes, jauh sekali pekerjaan yang lain. Teaching is my passion and I'm proud to be a teacher!

Sungguh! Aku benar-benar berharap mimpi yang satu ini akan jadi kenyataan. Mungkin aku yang terlalu berharap tapi bukankah harapan itu juga suatu doa? Harapan ini bukanlah semata-mata untuk diri sendiri tapi lebih kepada keluarga yang dah banyak berkorban jiwa raga untuk aku. Namun, ini semua hanyalah mimpi. Benar atau tidak biar Allah sahaja yang menentukan. Aku cuma mampu berdoa dan berharap, selebihnya serahlah pada Yang Maha Esa.





Tuesday, December 14, 2010

The Confession of a Shopaholic


Semalam baru habis tengok cerita ni. Aku ni memang lambat sikit kalau bab cerita ceriti kat wayang ni. Orang lain semua dah habis musim menengok, aku baru terkedek-kedek nak beli dvd. Nak wat cam no kan... Inilah sisi diriku yang korang tak tahu ... Huhu... Ayat nak cover jer kan..

Berbalik semula kepada The Confession of a Shopaholic nie, memang ada masanya macam terkena jer kat batang hidung ni. Tak kisah la kan kalau terkena sipi-sipi pun, yang penting memang ada. Ngaku jer lah! Dah nama pun The Confession kan?

The Confession of a Shopaholic ni mengisahkan seorang jurnalis bernama Rebecca Bloomwood yang bergelut dengan masalah hutang akibat obsesinya terhadap shopping. Hidupnya hanya berkisar Shopping, Shopping dan Shopping menyebabkan dirinya sentiasa diburu pemungut hutang dan secara tidak langsung menjejaskan kewangannya. Suatu hari, Rebecca Bloomwood secara tidak sengaja telah diterima bekerja dengan sebuah majalah kewangan "Successful Saving". Persoalannya, mampukah Rebecca melaksanakan tugasnya sebagai seorang jurnalis kewangan sedangkan pada masa yang sama, dia juga bergelut dengan masalah kewangan sendiri.

Kalau ada sesiapa kat sini yang rasa dia satu geng dengan aku dan belum tengok cerita nie, jangan malu-malu, silalah lihat video dibawah ini!

video


Secara keseluruhanya, aku bagi 4 bintang untuk filem ini dan secara ringkasnya, filem ini memang best dan bagi banyak pengajaran kepada diri aku sendiri. Aku mengaku yang aku nie memang kuat shopping dan kadangkala tu rasa macam nak memiliki semua benda kat dunia ini. Tapi lepas menonton filem nie timbul sedikit kesedaran dalam diri ni. Memang betul, adakalanya kita perlu bertanya kepada diri kita sendiri "Do I need this thing?" dan kalau tak perlu ketepikan hasrat untuk membelinya. Yang paling penting mesti ada perancangan dalam bershopping.

Akhir sekali, walaupun sekarang nie tengah musim Year End Sale tapi sentiasalah beringat-ingat okey? Ini juga peringatan untuk diri sendiri. Selamat Berbelanja and Happy Shopping!


Pesanan Khidmat Masyarakat Ini dibawakan oleh ainulsyariha87.blogspot.com

Thursday, December 9, 2010

Bercerita Tentang Shawls



Assalamualaikum semua!

FIUH.... Baru aku perasan yang ini merupakan entry ketiga dalam bulan ini. Tengok la betapa lembabnya aku meng'update' blog bagai sang siput sedut. Ohoo... siput sedut tak pe lagi. Sedap jugak di buat gulai. Jangan lembab cam siput tuuuuuttt sudah!

Wokeyh! Kawan-kawan sekalian... Sini ada berita menarik tertarik dan memang da bom! Haha. Korang perasan tak yang aku dah tukar iklan-iklan dan blogshop dekat my sidepage? Perasan tak? Hah? Tak perasan? Ok, xpe.. Sila skroll ke bawah sekarang dan cari :: I Like Shopping Here::

Haa.. nampak tak nampak tak? Ada dua blogshop baru yang i baru letak kan? Blogshop before this yang aku letak dah memang tak aktif, so SELAMAT JALAN romeo la jawabnya! Ok, hari nie Ainul Syariha akan bercerita perihal shawls, and shopping online. Huhu. Tak sangka betul memang besh kan shopping online nie? Sapa-sapa yang suka shopping online mesti taw kan perasaannya bila berjaya memperoleh barang yang kita idan-idamkan rite? 

So, hari nie Ainul nak buat review sikit tentang blogshop yang baru Ainul jumpa nie and guess what, I LOVE IT SOOO MUCH!! Syiok2... Memang besh betul blogshop nie! Nak tau apa? Kene la baca sampai abis wokeyh? Bercerita perihal blogshop nie, Ainul jumpa time cari tutorial pasal shawls. Tak sangka pulak first time tengok terus jatuh cinta. Kira CINTA PANDANG PERTAMA la kan? *wink wink*

Blogshop nie selain menjual tudung-tudung terkini dan chantek2, ada juga tutorial yang memang simple and senang diikuti. Kiranya kalau korang tak taw cara nak pakai shawl yang gorgeous2 tu, boleyh la tengok tutorial yang disediakan. Konfem pas tuh korang pun akan jadi gorgeous uuuu!! Awwwww... Ok, aku memang excited betul nak cerita sal blogshop nie sampai taip pun laju2...

FYI, tuan punya blogshop ini pun sangatlah baik hati dan senang sangat nak berhubung. Kiranya friendly lagi lovely la. Actually, ini kali kedua aku beli barang secara online di blogshop nie. Dan daripada dua pengalaman tersebut memang la SANGAT SANGAT BEST!!! 2 thumbs up lagi taw!!

Ok, tanpa membuang masa inilah blogshop yang dimaksudkan iaitu Anggun Zara!! Huhu




Nampak tak tuan punya blog diatas? Gorgeous giler kan? Haa... tu lah Kak Scha. Kalau korang nak tengok tudung or shawls yang best, sila tengok dekat Anggun Zara k? U ols pasti takkan menyesal punyeeerrr... hehe

Ok, aku gebang banyak pun tak guna kan? Moh ler kita tengok sikit barang yang Ainul dah beli dengan Anggun Zara. Actually, Ainul hanya beli inner cotton dan colour yang Anggun Zara jual semuanya chantek2 belaka. Nak tengok tak? Tapi sebelum tuh sowi la... Peringatan! Muka saya tak cute and gambar pun x clear sangat sebab pakai hp cabuk jer tapi inner cotton tu pada Ainul sangat2 cute, selesa dan senang dimuncungkan. So, dapat la tutup sikit muka I yang bolat ini. Hehe


Inner Cotton Awning: Oren


Inner Cotton Awning : Gold 

Inner Cotton : Red       

Inner Cotton: Magenta



 Inner Cotton : Kuning Terang  

        Inner Cotton : Pink Cantik


Ok last but not least, Ainul akan tunjukkan koleksi Inner Cotton yang Ainul dah kumpul dari dulu sampai sekarang. Dulu tak dulu sangat la, i mean semenjak dua menjak jadi peminat shawl nie la. 


Haha... tak de la banyak sangat tapi sangat puas hati bila dapat kumpul inner cotton dari pelbagai warna dan yang paling penting bila dah beli mesti KENA PAKAI! Jangan tau kumpul jer tapi tak tau pakai pulak.

Ok, sampai sini dulu and thank you for reading this entry yang tak seberapa ini. BYE!!

Sunday, November 28, 2010

~Hijau Mata Hitamku~


Assalamualaikum...





Untuk pengetahuan semua, ini entry terperam dah jadi pekasam dekat seminggu gamaknya. Aku buat-buat tapi lepas tu lupa nak post.. Terperap jer dalam draft... Heee.. Jangan mara haa... Hope u guys enjoy reading this entry!

Hari ini kita nak share ngan korang semua pasal my favourite lens which is ColourVue Contact Lens. Well, nak tanya ni, korang pernah dengar ker pasal ColourVue nie? Hehehe.. May be ada yang pernah dengar kot. Tapi secara jujurnya, inilah kali pertama aku dengar jenama contact lens nie.Ye la, dah nama pun si rabun kan, so lens dan diriku tidak dapat dipisahkan umpama pasir dan pantai. Eyh eyh. Ada ker pepatah cenggitu?? Paper je la kan....

Before this, aku pakai lens without colour. Jenama Bosh and Lombs atau nama glamournya orang panggil 'soft lens'. Soft lens tu tak yah citer la kan. Sangat famous kerana keselesaannya yang teramat sangat. Huhu. So, dah lama sangat pakai lens tanpa colour, rasa bosan sedikit. So, kita pun saja la ngada-ngada nak try pakai lens colour-colour. Baru la nampak stylo and trendy kan?? Ececeh. 

First time pakai colour lens nie, tak berani la nak pilih colour yang daring sangat. So, kita pun pilih la colour-colour yang nampak cool and natural jer. Hehe. Nak tau ker nak tau ker?? Jeng jeng jeng.... Kita pilih....


Party Green

and


Sexy Brown


Aku memang sengaja beli dua, pasal hari tu kat CK ada buat promotion and dapat murah, so tak mungkin lah wa tak rembat kan.... Hahaha... Actually harga ColourVue nie agak mahal sebenarnya, dalam RM80 sepasang. Tapi aku beli dua pasang dalam RM110, which mean sepasang lebih kurang RM55. Kira murah la kan....

ColourVue nie memang selesa dipakai. Lens nya pun lembut dan yang paling penting it makes you look gorgeous and give you a dolly like. Siyes tak tipu. Memang comey sangat mata kaw lepas pakai contact lens nie. So apa tunggu lagi. Moh ler kita pakat pakai mata biru pas nie!!!

 mata hijauku


a dolly look alike 



Fokus pada mata jer taw! 
Haaa,,, besar tak mata aku pas pakai lens ini???





Lastly, thank you for reading this entry!


Saturday, November 27, 2010

Bermula Suatu Kisah....




Assalamualaikum

Hari ni rasa macam nak wat entry selambak. Actually, cuti nie aku tak der la bosan mana pun. Tiap-tiap hari pun ada activity yang nak dibuat. Cumanya, cumanya aku jer yang tak reti2 nak update kat blog nie.. Hehe.. Maklumlah, orang bz bekerja. Blog pun dianaktirikan. Alolor, ciannya kat baby mummy nie... Heee.. Gedik di situ!

Anyway, meh aku citer sikit kat korang rutin harian aku sebermula dinihari sampai la masyuk tido. Sok sek sok sek, cam biasa aku bangun pagi lebih kurang kul 6.30. Tu pun mak yang kejutkan bangun sembahyang Subuh. Kalau tak, Subuh gajah la jawabnya. Hehe. Tak tak. Aku suka sebenarnya dengar suara mak aku pagi-pagi. Kalau tak dengar, rasa cam pelik jer nak mulakan aktiviti seharian. Kekeke.

Pas sembahyang subuh, aku pun sambung balik tido. Zzzzzz.. Gila ah buruk perangai! Haha. Then, bangun. Tengok bawah tudung saji ada breakfast per and terus sarapan. Seterusnya, bermulalah diari aku sebagai orang gaji berbayar dirumah nie. Haa.. Korang mesti cam pelik kan napa aku kata aku nie orang gaji berbayar. Ye ar, mana taknya, setiap 2 hari jer mesti mak aku kasi duit tok beli barang-barang keperluan. Duit lebeyh kasi masuk poket la kan... Mana nak dapat weh keje cam nie? Orang gaji Indon pun dapat gaji sebulan sekali. Aku plak sesedap jer dapat duit 2 hari sekali. Kadang-kadang tiap-tiap hari. Heeeeeee... Masyuk beb masyuk!

Bila tengah hari, aku tukar peranan. Kalau dulu masuk dapur jer, mesti aku terkial-kial tak taw nak wat per kan. Now, nie dah pro sikit la.. Bukan pro pun, separa amatur la. Ye la, aku kan penah bagitaw kat korang yang aku nie tak berapa pandai masak kan. Tapi tu dulu ar... Now, tak yah citer la kan.... Cewah! Bukan per, bagi aku sebagai seorang perempuan kemahiran memasak is something crucial. Walaupun tak taw, kena belajar jugak. Aku pun dalam proses belajar dan sedang berusaha menajamkan skill. Tak pe, yang penting mesti berani mencuba kan??

And bila malam baru la boleyh rehat sikit.. Rehat disini bermaksud time nie je la yang aku boleyh check facebook, tengok update kat blog orang, ader komen or tak di blog sendiri, and jamu-jamu mata dengan online boutique. Pas tu, pas tuh cam biasa la... Orang ada En. Boyfriend kan. Mesti la tunggu malam-malam sikit untuk calling-calling. Tanya khabar. Gurau-gurau sikit. Manja-manja. Mesej-mesej and baru la boleyh tido dengan nyenyaknya... Zzzzzzzz.

Esoknya, rutin yang sama berulang kembali. Berulang dan terus berulang. Huh!





Thank you for reading this entry!


Friday, November 26, 2010

Beautiful Blogger Award~ Yeay, I got it!




Yeay... I got an award...
Thank you, Thank you, Thank you to Cik Fara Lalola

Nak tengok tak award yang kita dapat tak? teee...


hOORAY! 
and
THANK YOU SOO MUCH DEAR!


You need to do these 3 following tasks after receiving the award.

1. Thank the person who gave you this award and the link of the person.

oRITE, and again...thanks FARA LALOLA for giving me this award! 

2. Spread this award to 15 bloggers who you like and think their blog is awesome.

check this out..ur blogs are AWESOME!

Muallimah 86
Allin
Asnur
Lily
Permata yang Dicari
Anna Ruzyana
Zsab
Nurul Huda
Misz Chantek
Lemonade
b.i.n.t.a.n.g  k.e.c.i.l


hope u guys sudi-sudilah amek AWARD ni..heee.... =)


3. Tell 7 things about yourself.
  • I like beautiful things
  • Love to collect beautiful n trendy shawls
  • Gila mengumpul reben (it's soooo cute u know!)
  • eat-a-lot
  • dream-a-lot
  • Out spoken
  • Kind hearted (Boleh terima ker??)

Thursday, November 25, 2010

No Title

Cuti memang best! Tapi cuti terlalu lama tanpa berbuat apa-apa sangat membosankan! Haish.. I dont know what to say... Dont know what to write.. I'm totally blur. TITIK.

















Saturday, November 20, 2010

::TIPS:: Nak jadi kurus tak??


Salam 1 Malaysia.

(Mood Geram)

Asal cuti jer, makan. Asal cuti jer mesti makan. Bila makan jer mesti time tuh cuti. Hehe. Tipu Tipu. Tak cuti pun makan gak tapi bila cuti che' makan tak hengat! Tu la pasai. Nak-nak plak mak selalu masak sedap-sedap. Tak tahannnnnnnnnnnnnnnnn. Geram geram!!!!

Jadi, untuk menghilangkan rasa geram terhadap diri sendiri Cik Enon telah melancarkan satu misi. Bukan Misi angkasawan atau misi negara tahun 2020. Nie misi besau you know. Jangan main-main. Misi nie plan baik punyerrrrrr.... Hahaha (Gelak jahat)

So, bertempat di Taman Tasik Cempaka (kalau tak silap, hehehe, aku hentam jer bubuh nama nie), senang citer kat Taman Tasik Bangi, aku ngan adik-adik ku yang tak berapa nak comel telah menyerbu ke taman tersebut untuk membuang lemak-lemau yang ada di badan masing-masing. Hahaha. Tak yah cakap la kitorang wat apa kan. Wat malu jer kalau citer pun. 

Untuk membuktikan yang aku memang berazam untuk menjadi rakyat Malaysia yang cergas, kome tengok jer ler gambau nie okeh???

~The Biggest Loser Asia~

Yeh!!

Lihat perutku, jadi ramping kan??? 
Terima kasih Slim Slim

Malaysia Cergas

Tiada dalam kategori~

Akhir kata, Majulah Sukan Untuk Negara! Hoyeh..... Negara Bersih Rakyat Cemerlang! 

Melaka Maju 2010 [Day 2]

Salam.

Hari nie nak sambung update cuti-cuti Malaysia~ Melaka Maju 2010. Hehe. Jangan bosan dulu taw! Nak update cikit jer tak mo banyak-banyak. Tak larat dah nak tulis. hehe

Sambung balik citer semalam. Hari kedua nie kitorang dah on the way nak balik ke Ipoh. Tapi dah nama pun holiday kan, tak main la balik Ipoh terus. Mesti la ada lencong sana sini kan. Kekeke.

So dah alang-alang pergi ke belah selatan, elok la kalau melawat rumah kawan-kawan yang duduk area Negeri Sembilan, KL and Putrajaya. Dalam lawatan nie, umah aku pun termasuk sama lah. Kuang3. Tapi dah cakap dah kat kawan-kawan, rumah che' rumah pondok jer. Rumah sekakang kera. So, jangan kata paper la. Hukhuk... Sedih2..

Dah-dah. Jangan nak emo plak kat sini. Jom la tengok kitorang g melawat Masjid Besi kat Putrajaya.Tapi sebelum tu nak bagi hangpa semua jeles sikit, umah aku tak jamu apa-apa pun. Just hidang satay kajang and Laksa Kedah jer. Kalau nak rasa, jemput lah mai rumah naaaaaaa.. Hahaha

at Masjid Besi, Putrajaya

Lawa woo masjid nie.. Kenapa masjid besi?? Sebab 70% bahan binaan masjid ini dibuat daripada besi dan 30% lagi adalah lain-lain bahan.


Tunjuk apa tu?? Oh Cik Enon nak tangkap gambar kat Jambatan Wawasan yer... 
Nanti sat na... Melawat masjid dulu

me with my girlfriends

girlfriends and boyfriends

Cemana?? Ringkas tak? Anyway, Cik Enon and kawan-kawan sekalian sangat happy dapat cuti-cuti buat kali terakhir sebelum we all chow dari IPG Ipoh. Seronok memang seronok, tapi pas tu sampai-sampai rumah jer terus tergolek. Tak leyh bukak mata sikit pun. Huhuhu...

(^ _____________________________ ^)v

Ok lah, babai....

Friday, November 19, 2010

CUTI-CUTI MALAYSIA ~ Melaka Maju 2010 [Day 1]

Assalamualaikum pembuka bicara...

Hari nie rasa macam malas nak buat entry. Tapi nak update gak coz takut citer aku nie dah basi. Kuang3... 

Nie che' nak habaq kat angpa semua. Minggu lepas che' ngan kengkawan che' yang comey lote and kacak-kacak sekalian telah bercuti-cuti Malaysia di Melaka. 

Why Melaka?? Yela, hangpa tak baca surat khabaq ka? Melaka kan dah diisytihar bandar teknologi wooo.... Melaka Maju 2010. Cayalah! Bangga sungguh che' dapat jejak kaki ke Melaka. Ala weh, bukan jakun habaq kat hang tapi excited. Nak-nak plak kami pi konvoi. Rasa kembang semangkuk kot! 

Kami pi sana 4 biji kereta. Bertolak dari Ipoh sebelum Subuh. Tak Percaya?? Sungguh hai. Che' tak tipu. Kui 5 setengah dah bertolak. Punya la excited habaq kat hang. Huish, penat la cakap lagu nie. Tukaq channel la pulak. Berbelit dah nak sebut. Tak brader sungguh cakap cam nie kan? Hahaha...

So, destinasi pertama yang kitorang terjah ialah Afamosa Water Park. Memang syiok la kat sini kan. Main-main air. Buat high speed sliding. Berenang-renang sambil bermain ombak buatan and macam-macam la. Memang syok tak hengat la habaq kat hang!

nampak tak kat belakang tuh.... 
sajer gedik2 nak posing kat air jugak

sila abaikan selipar buruk itu..

Makan time~ 
Dah penat main air, kita makan pulak

Heip2! Cik Enon pegang apa tu??

Ohhh kamu ker???

pose artist sikit~

Dah penat main air, kitorang pun jalan-jalan la sekitar Melaka. Tempat yang dituju seterusnya ialah Bandar Hilir. Tapi sebelum tuh, kitorang sempat la singgah di Sungai Melaka sambil berphotoshoot seketika. Hehe... Memang gila bergambar la katakan.

Kat Bandar Hilir tok sah cakap la. Even waktu dah suntuk, kitorang sempat lagi menyempatkan diri untuk shopping-shopping kat mall yang besar gedabak tuh yang orang Melaka panggil Dataran Pahlawan. Cik Enon sempat beli reben Hello Kitty yang comey2 belaka. Dah la murah... Comey-comey plak tuh! Heeee.... Suka-suka!

nak naik beca tak dapat, posing pun jadilah!


Bila malam pulak, kitorang naik Menara Taming Sari yang tinggi melayut. Ketaq beb nak naik menara tuh. Dah la tinggi, siap pusing-pusing kasi pening taw dak??? Tapi nie sungguh la che' nak habaq Bandar Melaka memang cun sangat waktu malam. Hangpa semua yang belum pi Melaka kena naik menatang nie taw! Kalo tak, tak sah hangpa punya percutian. Kekeke. Suka hati aku jer cakap macam tue!

Menara Taming Sari
Kan dah kata, memang tinggi betul menara nie

Akhir sekali, before pulang ke Seremban, we all makan ikan bakar dekat Pernu. Tempat nie memang aku suggest la korang pergi. Sebabnya, walaupun korang dah melantak sebabun dan segunung ikan bakar, kerang, sotong dan udang segala, aku gerenti korang mesti terkejut tengok bil nanti. Murah wooooooooo...... Kalau tau harga murah cam tuh, nak jer aku rembat ikan pari dan segala mak nenek makanan laut yang lain. Tapi sapa pulak nak makan banyak-banyak. Perut tak besar mana, nafsu yang lebih. huhu. Insaf Insaf.  


oK Lah!
Sekianlah sahaja percutian di Melaka untuk hari pertama.

Thank you for reading this entry!


Bye........

p/s: Camera sudah kehabisan bateri. Tak boleh tangkap gambar lagi. Pasrah sudah.





Thursday, November 18, 2010

Farewell Dinner~ Gala Nite IPG Kampus Ipoh


Assalamualaikum semua.... Hi hi...



Nak tau tak cik Enon dah sampai rumah! Yehaaa.... Memang syiok sangat dapat balik rumah selepas hampir 5 tahun setengah bertapa di bandaraya Ipoh. Actually, sangat sedih taw bila terpaksa meninggalkan Ipoh tercinta. Maklumlah, kat sanalah kita  membesar, belajar, dan kenal erti persahabatan. Sedih memang sedih...

Bila ingat-ingat balik kan, memang seronok sangat bila berada di sisi kawan-kawan. Nak-nak pulak kawan-kawan i semuanya havoc-havoc belaka. Memang besh sangat! I'm gonna miss u guys! Lots of love muah muah (^_^)v En. Hanif jangan jeles-jeles taw! hehe...

So, tok entry  kali nie aku akan buat satu entry yang cukup ringkas, tepat dan padat memandangkan aku pun dah lama tak update blog nie kerana kesuntukan masa. Lagipun nak tunggu gambar-gambar time kat Melaka ari tuh cam lambat jer, so aku update la mana yang sempat jer wokeh??

Tok entry nie rasa cam nak cerita jer pasal Malam Gala yang dianjurkan oleh junior-junior IPG Kampus Ipoh aritu. Wah... Terharu beb terharu ... Thank you korang... Thank you sangat2... Malam Gala hari tuh, temanya agak sopan sedikit iaitu tradisional.. hehe... So, Cik Enon dengan segala kepayahannya telah menyelongkar seluruh rak baju untuk mencari la pakaian yang sesuai dengan tema... Tak taw la seswai ker idak... Moh ler mike nengok! (Pergh! Cik Enon cakap Perak kot) ngeh3

 Tadaa... Amacam? Tradisional tak?

Cantik kan kebaya tu? Kan Kan Kan? Kat Malaysia sure tak jumpa nya! Kalau nak tau kebaya tu I beli time cuti-cuti kat Bandung, Indonesia. Kebaya Ekslusif from Pasar Baru and harga dia mahal sikit la... Dalam Rp 375. Kalau convert harga Malaysia dalam RM 125. Cantik tak hengat kan? So, tolak tepi sal harga, Cik Enon pun rembat la baju tuh walaupun terbang duit rupiah ku kala itu... Huhu...

*SWEET* in traditional dress

lagi~



Sekian saja, terima kasih....







Monday, November 15, 2010

~Graduation Dinner~ Passion & Fashion Show Infinite Appreciation




Salam.
Hi u ols!

Sory2... Janji ari tu nak post entry kan lepas dinner nite tapi tak menyempat-nyempat pulak cik Enon nak update blog nie. Busy la ngan jemputan dinner sana sini. Cewah! Bajet lah ko banyak jemputan! Hehehe.

Ok, seperti yang telah dijanjikan, entry kali nie nak berceritalah tentang malam gilang-gemilang yang telah berlangsung di Hotel Tower Regency, Ipoh. Fuh! Memang seronok la wa cakap sama lu... Bukan syok sendiri tapi itulah hakikatnya . Memang best sangat2... Yang manisnya pasal dinner malam tuh, instead of MC nya yang memang MELETOP (ehem ehem, tau ker sapa???), majlis malam tu ditajakan sepenuhnya oleh kami semua. Kiranya both classes telah bertungkus lumus membanting tulang kederat apa adanya untuk menaja lecturer semua makan malam tu. Yang lebih manisnya ialah majlis ini adalah hasil kerjasama antara kedua-dua kelas math  iaitu  kelas E3 and E4. Cayalah!

Erm,  ok lah. Cakap banyak pun tak guna bai, jom kita layan gambar. Zzzzzaasssssssssssss!!!

ehehe.. Nak mula ngan gambar mana eyh?? Yang ini lah! Hahaha.

before make up...

hehe... malu malu... Muka memang tak flawless la kan... Tu memang i ngaku. Time nie aku tak letak satu make up hape pon kat muka and memang sengaja la tangkap begini. Tengoklah hasilnya selepas di make over.

Memang over !

Walaupun ramai orang puji kata make up aku cantik dan vogue tapi still la aku rasa cam heavy sikit coz selalu aku makeup style kampung-kampung  and light2 jer. Sekali, kak Ila make up kan, terus rasa cam tak nampak muka sendiri. Huhu.

Kalau outfit pulak, macam yang korang nampak, i pakai flowery long dress! Hehe. Ini konon-konon mengambil inspirasi dari hollywood red carpet la.. Haha. Tapi aku modified la sikit2 supaya outfit aku kelihatan anggun dan sopan. Wah! Class gitu...


Inspirasi Hollywood~

cam ner cam ner?? komen la kat bawah yer?

nak tgk lagi?
ssshhhhhhhhh.... yang nie kena tengok senyap2 taw! 
(cakap sambil berbisik)

shhhh......

nie peminat i~ hehe

~ stiff~


~cool~

Tu... Dia datang~

Bye~

Thank you for reading this entry. 

p/s: Kalau nak tengok gambar banyak-banyak, tengok kat FB k? Babai.... Don't forget to leave comments. Thank you