Wednesday, January 26, 2011

Bila Cikgu Math Mula Melukis

Assalamualaikum...

Tadi petang, masa aku dok layan Facebook, tiba-tiba aku dapat panggilan telefon dari KCM (Kelas Cikgu Mariam) yang mintak aku untuk ganti kelas malam nie. Memandangkan aku pun tak der buat apa, maka, tawaran itu aku terima dengan rela hati.

Kelas yang aku ganti malam nie ialah kelas Matematik dan Bahasa Melayu untuk Tahun 1. Kalau nak diikutkan, aku memang tak ada masalah nak ajar budak-budak nie. Cuma, sekarang nie kat tempat aku mengajar tu tengah musim ujian, jadi nak tak nak terpaksa la aku set kan soalan untuk budak-budak nie. 

Disebabkan aku tak tau diorang dah belajar setakat mana, maka, soalan pun digubal secara hentam keromo. Lantaklah! Siapa suruh diorang tak inform aku awal-awal pasal kelas ganti nie. 

Untuk matematik, aku memang tak ada masalah nak cari koleksi soalan memandangkan, buku-buku rujukan masa praktikum dulu memang banyak. Tapi, masalahnya ialah Bahasa Melayu nie.... Buku rujukan langsung tak ada. Lagipun, aku tak tahu nak korek soalan kat mana sebab lagi 3 jam kelas nak mula.

Nasib la ada internet kesayangan nie. Terus aku Google untuk cari koleksi bank soalan Bahasa Melayu. Tup tup jumpa! Alhamdullilah. Tapi yang masalahnya ialah kebanyakan soalan nie tak bergambar. 

Jenuhla aku fikir macam mana nak buat soalan dengan cepat,pantas lagi effisyen. Last-last, aku decide untuk lukis sendiri jer memandangkan aku dah tak de masa nak mengedit-edit gambar ni pasal nanti tulisan dia semua lari. Buang masa aku aje!

Dan, jeng jeng jeng....

 soalan asal tidak bergambar

telah menjadi
.
.
.
.
.
.

soalan yang digubah

Hehe. Ye ye... Aku sedar! Aku tahu sangat buruk. Tak yah cakap pun dah tahu. Tapi aku sangat bangga sebab ini adalah hasil kerja aku sendiri. Paling penting, budak tak tanya, "Cikgu, ini gambar apa?" hahaha.

Anyway, kelas malam ini sangat mengujakan walaupun budak dua orang itu tersangat nakal dan banyak cakap.






p/s: Kenapalah saya kena ajar Form 1 dan Form 2? Nak ajar budak kecik jer boleh tak? hehe. Anyway, kalau korang jadi Cikgu Seni kan, agak-agaknya lukisan aku tu gred apa ek? hehe...


Thank you for reading this entry!

6 comments:

  1. hoho. ada lah jugak bakat seni tu... atuk nampak muka atuk nyer... ok laa tu... kalau ika, tekap sudeyy... hihi

    ReplyDelete
  2. @ika
    tak ada gambar nak tekap la.... sedey... kalau ada gambar, dah memang tekap dah... hehehe

    ReplyDelete
  3. @amoy,
    biar betul A++++++++++....!!!!

    ReplyDelete
  4. this is my 1st time read your blog .
    juat want to say haiy ;)

    from :
    einaz shah rizal thomas ;')

    ReplyDelete
  5. betol la,,,ley jadi champion tuh~~ ^^

    ReplyDelete